AleviSesi

Alevilik, Hz. Ali (a.s)'ın yolundan gitmektir.

Alevi Bilgileri

Hz. Ali (as)’ı Tanıyalım

Hz. Ali (as)’ı Tanıyalım

İmam Ali (as) Hakkında Soru ve Cevaplar:

1-       İmam Ali (as) ne zaman ve nerede dünyaya  gelmiştir?

2-       İmam Ali (as)’ın anne ve babasının ismi nedir?

3-       İmam Ali (as)’ın ismini kim koymuştur?

4-       İmam Ali (as)’ın en meşhur lakabı nedir?

5-       İmam Ali (as) kaç yaşında müslüman olmuştur?

6-       İslam da ilk şükür secdesini yerine getiren kimdir?

7-       Cennete girecek ilk kişi kimdir?

8-       Adını anmak ibadet olan kişi kimdir?

9-       İmam Ali (as)’ın hilafeti kaç yıl sürmüştür?

10-    İmam Ali (as) neden cenneti ve cehennemi ayıran (Faruk) vasfını almıştır?

11-    İmam Ali (as)’ın fazileti hakkında nazil olan Kur’an ayetlerinden bir tanesi nedir?

12-    İmam Ali (as) hilafeti döneminde hangi savaşlar vuku bulmuştur?

13-    Sıffin savaşının çıkış sebebi nedir?

14-    Cemel savaşı nerede ve kimin önderliğinde vuku bulundu?

15-    Hariciler kimlerdir ve neden İmam Ali (as)’a muhalefet ettiler?

16-    Leylet-ül Mebid nedir?

17-    Kur’an’ın kardeşi olarak adlandırılan kitap hangisidir?

18-    Adiyat suresi kimin hakkında nazil olmuştur?

19-    İmam Ali (as)’ın meşhur kılıcının ismi nedir?

20-    Peygamber İmam Ali (as)’ın imanı hakkında ne buyurmuştur?

21-    İmam Ali (as)’ın en yakın ashabı kimlerdi?

22-    Hz. Adem’in ilmi, Hz. Nuh’un takvası, Hz. İbrahim’in eli açıklığı, Hz. Musa’nın azameti ve Hz. İsa’nın ibadeti kendisinde olan kimdir?

23-    İmam Ali (as) ne zaman ve nerede yaralandı ve şehit  oldu?

24-    Kaç yıl ve neden İmam Ali (as)’ın kabri gizli kalmıştır?

25-    İmam Ali (as)’ın kabri nerededir?

26-    İlmin şehri ve kapısı kimlerdir?

27-    Oniki İmamlar arasında hangi imamımız “Adalet Abidesi” lakabıyla meşhurdur?

Cevaplar:

1-       İmam Ali (as) Peygamberimizin bisetinden (Peygamberliğe seçilmesinden) on yıl önce Mekke’de Kabe’nin içinde dünyaya geldi.

2-       İmam Ali (as)’ın babasının adı; Ebu Talib, annesinin adı; Fatıma binti Esed’dir.

3-       İmam Ali (as)’ın annesi şöyle naklediyor; “Kabe’den çıkmak istediğimde bir ses bana bu çocuğun ismini Ali koy. Allah’u A’la (yüce)  bu ismi kendi isimlerinden seçti ve onu terbiye edip kendi ilimleriyle ilimlendirdi dedi.”

4-       İmam Ali (as)’ın en meşhur lakabı “Emir-el Müminin” (Müminlerin Emiri) dir.

5-       İmam Ali (as) on yaşında müslüman olmuştur ve Peygambere ilk imam eden kişidir.

6-       İslam tarihinde ilk şükür secdesi İmam Ali (as) tarafından yerine getirildi. İmam Ali Hicret ettiği gecesinde Peygamberimizin yatağına yatıp müşrikleri yanılttıktan sonra görevini yerine getirmenin sevinci olarak şükür secdesi etmiştir.

7-       Cennete ilk girecek kişi Hz. Ali (as)’dır. Peygamberimiz buyurdu; Ey Ali! Sen cennete girecek ilk kişisin. İmam Ali şöyle dedi ;Sizden de öncemi ya Resulellah? -Peygamberimiz; Evet ya Ali dedi; Sen benim dünya ve ahirette sancaktarımsın ve sancaktarda her zaman önde gider.

8-       Peygamberimiz buyuruyor; Ali’nin adını anmak ibadettir.

9-       İmam Ali (as)’ın hilafeti yaklaşık olarak 4 yıl 9 ay sürmüştür.

10-    İmam Sadık (as) buyuruyor; İmam Ali(as)’ı sevmek ve ona bağlı olmak imandır ve ona düşmanlık besleyip kin gütmek küfürdür. Cennete müminlerin ve cehenneme de kafirlerin gideceğinden dolayı Hz. Ali (as)’ı sevenler cennete ve ona düşmanlık besleyip kin güdenler ise cehenneme gidecektir. Bundan dolayı İmam Ali (as) cenneti cehennemden ayıran “Faruk” vasfını almıştır.

11-    İmam Ali (as) Hicret gecesinde müşrikleri yanıltmak için canını tehlikeye atarak Peygamberimizin yatağına yatmıştır. İmam’ın bu fedakarlığının ardından Allahu Teala Bakara suresinin 207. ayetini İmam Ali (as) hakkında indirmiştir. “İnsanlardan bazıları Allah rızasını (kazanmak) için nefislerini satarlar (tehlikeye atarlar) ki Allah, (böyle) kullarını sever.”

12-    İmam Ali (as)’ın hilafeti döneminde Sıffin, Cemel ve Nehrevan savaşları vuku bulmuştur.

13-    Sıffin savaşının çıkış sebebi ise İmam Ali (as)ın Muaviye’nin Şam valiliğini onaylamaması ve Muaviyeyi azletmesinden dolayı Muaviye Osman’ın kanının öcünü alma bahanesiyle Şamlıları ayaklandırdı ve Sıffın savaşının çıkmasını sebep oldu.

14-    Cemel savaşı İmam Ali (as) hilafeti döneminde Basra’da Aişe’nin önderliğinde vuku buldu.Aişe erkek bir deveye binerek Basra’lıları İmam Ali (as) karşı ayaklandırdı ve şavaşın çıkmasına sebep oldu.Aişe Peygamberimizin hayatında da Onun Ehl-i Beyte özellikle de İmam Ali’ye gösterdiği ilgi ve alakadan rahatsız oluyordu.

15-    Hariciler dış görünüşte çok ibadet eden kimselerdi ama inanç olarak kalıpsal bir düşünceye sahiptiler.Muaviye Sıffin savaşında savaşı kaybedeceğini anladığı zaman Kur’an-ı mızraklara taktırarak aramızda Kur’an hükmetsin dedi .İmam Ali nin ordusundan bir grup ta (hariciler) onun bu hilesine kanarak İmam Ali’ye karşı çıktılar ve imamın ordusundan ayrılarak İmama savaş ilan ettiler ve Nehrevan savaşının çıkmasına sebep oldular.

16-    Leylet-ül Mebid, İmam Ali (as)ın hicret gecesinde Peygamberimizin yatağına yattığı gecenin ismidir.

17-    Kur’anın kardeşi olarak adlandırılan kitap İmam Ali (as)’ın hutbeleri, mektupları ve hikmetli sözlerinden derlenen “Nehcul Belaga” isimli kitaptır.

18-    Bazı rivayetlerde nakledildiğine göre Adiyat suresi, Zat-us Selasil savaşını kazanmasının ardından İmam Ali hakkında nazil olmuştur.

19-    İmamın meşhur kılıcının ismi “Zülfikar”dır ve Cebrail tarafından bu isim verilmiştir.

20-    Peygamberimiz buyuruyor; Eğer tüm insan ve cinlerin imanını terazinin bir kefesine ve Ali’nin imanını diğer kefesine koysalar Ali’nin imanı daha ağır basar.

21-    İmam Ali (as) uğrunda canını tehlikeye atıp bu uğurda şehit bile olan bir çok değerli ashabı vardır ve bunlardan bazıları şunlardır. Malik Eşter-i Nehei ,Uveys-i Gareni , Meysem-i Temmar , Kumeyl bin Ziyad , Ammar bin Yasir , Adiy bin Hatem , Hucr bin Ady.

22-    Peygamberimiz (saa) buyuruyor: Kim Adem’in ilmine, Nuh’un takvasına, İbrahim’in cömertliğine, Musa’nın azametine ve İsa’nın ibadetini görmek isterse, Ali bin Ebu Talib’e baksın.

23-    İmam Ali (as) hicri kırk yılında Ramazan ayının ondokuzunda sabaha karşı camide namaz kılarken Mülcem bin Muradi tarafından zehirli, hançer darbesiyle yaralandı ve Ramazanın yirmi üçünde şehadete erdi.

24-    İmam Ali (as) ın mübarek kabirleri 130 yıl gizli kalmıştır.Sebebi ise İmamın başta Muaviye olmak üzere bir çok düşmanı bulunuyordu .İmamın kabrinin kazılıp mübarek bedenini çıkarıp yakmalarından korktukları için İmam Hasan ve İmam Huseyin (as) İmam Ali (as) mübarek bedenlerini gizli bir yere gömdüler

25-    İmam Ali (as) kabri Irak’ın Necef şehrindedir.Kabirlerinin yanında da Hz. Adem ve Hz. Nuh’un da kabirleri bulunmaktadır.

26-    Peygamber (saa) buyuruyor; “Ben ilmin şehriyim, Ali de kapısıdır. Kim ilim şehrine girmek isterse kapıya (Ali’ye) müracaat etsin.

27-    Oniki İmamlar arsında, İmam Ali (as) “Adalet Abidesi” lakabıyla meşhurdur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.